Zijn EV-specifieke banden de moeite waard? Autobild test beide en onthult tot 70 km extra bereik.

Actieradius is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om EV’s, en fabrikanten zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om deze te verbeteren. Banden zijn ongetwijfeld een van de grootste factoren die de actieradius beïnvloeden, dus AutoBild testte acht verschillende modellen om te zien hoe ze presteren. De test omvat zowel EV-specifieke banden als gewone banden die door fabrikanten als EV-geoptimaliseerd worden bestempeld. Komt een betere actieradius altijd ten koste van prestaties? Laten we eens kijken naar de bevindingen.

Uitgebreide Actieradius Door Lagere Rolweerstand

Zoals we hebben vastgesteld, is actieradius belangrijk. En hoewel het niet zo moeilijk is om een band met een grote actieradius te maken, is de echte uitdaging om dat te bereiken zonder afbreuk te doen aan de remafstanden, veiligheid op nat wegdek en handling. Stel je voor dat je treinwielen op een auto zet—de actieradius zou uitstekend zijn, maar treinen staan niet bepaald bekend om hun remprestaties.

Toch blijven fabrikanten door middel van techniek manieren vinden om de actieradius te verbeteren terwijl de rijeigenschappen van de band behouden blijven. Laten we nu naar de gegevens kijken: de EV-specifieke Falken e.Ziex (★90) biedt de beste actieradius, met 410 km op de Hyundai Kona, terwijl de slechtst presterende de Continental PremiumContact 7 (★97) is, die slechts 344 km haalt. De Falken eindigde als vijfde overall omdat hij kleine zwakheden heeft in prestaties op nat wegdek en levensduur, maar wordt over het algemeen als “goed” beoordeeld.

De “groene” winnaar

En daarom gaat de titel van “meest economische band van de test” naar de Goodyear EfficientGrip 2 SUV – hij heeft een grote kilometrage, stille comfort en een goede actieradius (nog steeds 30 km boven de Continental) en wordt in Slovenië gemaakt, dus er is ook een ecologisch aspect doordat deze niet over lange afstanden getransporteerd hoeft te worden.

En nu voor de grootste verrassing—terwijl we allemaal weten dat de Continental PremiumContact 7 een geweldige band is die vele tests heeft gewonnen, had ik, toen ik de opstelling voor deze test zag, verwacht dat het de duidelijke winnaar zou zijn. Echter, we hadden nog geen tests van de Hankook iON evo gezien en het zorgde voor een enorme verrassing—het wist de Continental te evenaren in de meeste van de belangrijkste disciplines en overtrof het zelfs in kilometrage en rolweerstand. Dit maakte uiteindelijk de Hankook de algehele winnaar van de test, hoewel de actieradius niet was meegewogen.

De derde plaats werd ingenomen door de “groene” Goodyear, omdat het iets tekortkomt ten opzichte van de eerste twee op het gebied van natte handling en remmen. De vierde is de Michelin Primacy 4 (★82)+ (★76), die nu is vervangen door de Primacy 5, die beter zou hebben gepresteerd, maar onze gok is dat deze niet beschikbaar was op het moment van de test. Volgens Michelin zou het verbeterde remprestaties op natte wegen en zelfs de kilometrage moeten hebben, wat zou helpen een betere positie in de test te behalen.