ADAC publiceerde zijn winterbandentest voor 2023, Continental won, Michelin was tweede

De ADAC heeft zijn jaarlijkse winterbandentest gepubliceerd. Sinds vorig jaar is de methodologie veranderd en ligt de nadruk veel meer op milieu en duurzaamheid, die nu 30% van de totaalscore uitmaken, wat veel is. Door de andere criteria zijn de resultaten vaak anders dan bij andere tests en dit jaar is dat niet anders in de maat 225/45 R17.

De line-up

Er zijn 11 banden getest, maar we hebben geen van de nieuwe banden gezien – de Nokian Snowproof staat hier nog steeds in zijn eerste versie ondanks dat de Nokian Snowproof 2 is uitgebracht, en de GoodYear UltraGrip Performance 3 ontbreekt ook, met de oudere GY UG Performance+ versie ervoor in de plaats.

Op de eerste plaats staat een bewezen band van Continental, de WinterContact TS870. Deze verdiende de toppositie vooral dankzij zijn bovengemiddelde rijeigenschappen op sneeuw, waar de ADAC als een van de weinigen de remweg op ijs meet, waar de eerder genoemde Continental uitblinkt. De tweede discipline waarin de band uitblinkt is uithoudingsvermogen – dat de ADAC voorspelt op 55.900 km.

Op de tweede plaats komt de Michelin Alpin 6, een band die het nog beter doet in de milieubeoordeling, vooral vanwege zijn kilometrage, dat wordt geschat op 61.000 kilometer. Ook hier is hij erg sterk in remmen op ijs, een discipline die andere tests vaak buiten beschouwing laten. Vergeleken met de Continental blijft hij vooral achter op nat wegdek, maar verder is hij nog steeds de op één na beste in de test wat rijeigenschappen betreft.

De GOODYEAR UltraGrip Performance+ is vergelijkbaar, maar biedt minder duurzaamheid en duurzaamheid, waardoor deze band naar de derde plaats zakt achter Michelin. Het zou interessant zijn om te zien hoe de nieuwere UltraGrip Performance 3 zich zou verhouden. Op de vierde plaats staat een band die in 2015 werd geïntroduceerd en die het niet zo goed heeft gedaan in recentere tests, maar hier wel slaagt juist vanwege de nadruk op het milieu, met name de duurzaamheid. Op nat wegdek werd de waardering echter verlaagd naar voldoende, waardoor de algehele score voor weggedrag verslechterde.

Bridgestone – elders een winnaar, hier een na laatste – waarom?


Er zijn nog veel meer banden in de test, ik raad je aan om de volledige tabel te bekijken op de link hieronder, die je een algemeen beeld geeft van de kwaliteiten van elke band. Maar voor de rest wil ik me concentreren op hoe de BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 sommige tests kan winnen en in andere onderaan de startlijst kan staan, zoals hier in de ADAC-test. Het laat demonstratief zien hoe bandentests moeten worden bekeken. Omdat je de testresultaten niet zomaar in absolute volgorde kunt nemen, moet je ze interpreteren voor je specifieke gebruiksgeval.

Laten we eens kijken naar de resultaten van de genoemde Bridgestone-band – als we de individuele disciplines vergelijken met andere tests, zijn de gemeten waarden vergelijkbaar. Dus hoe is het mogelijk dat deze band op de 11e plaats eindigde? Dat komt door de verschillende prioriteiten van de verschillende tests. De ADAC geeft de slechtste subdiscipline het algemene cijfer in beide gemeten hoofddisciplines. Dus als een band een 4 krijgt voor sneeuw, kan hij geen beter algemeen cijfer krijgen dan een 4. Dat is wat er gebeurde met de Bridgestone – hij kreeg een 3,2 voor sneeuw, en dat komt door het remmen op ijs, wat, zoals we al zeiden, in de andere tests niet wordt gemeten. Vanwege de eerder genoemde logica van de test, hielpen zijn bovengemiddelde remprestaties in de sneeuw niet, waardoor hij op een 3,2 algemeen kwam, en de milieuprestatiescategorie werd vervolgens verpest door zijn kilometrage, dat werd gemeten op slechts 36.100 km, de laagste in de test. In andere tests doet hij het niet zo slecht, maar hier is dat te wijten aan het feit dat de test voornamelijk touringbanden betrof, terwijl hij in andere tests vaak tegen UHP-banden wordt gebruikt.

Samenvatting

Over het geheel genomen moeten de ADAC-tests na de wijziging in het scoringsmechanisme een beetje anders worden bekeken – als je vooral geïnteresseerd bent in weggedrag, is het een goed idee om de test band voor band door te nemen en te beoordelen welke criteria voor jou belangrijk zijn. Bekijk ook andere winterbandentests voor 2023 om een volledig beeld te krijgen van de opties die voor jou beschikbaar zijn. Het is een beetje jammer om de afwezigheid te zien van nieuwere modellen, of modellen die strikt voor EV’s zijn, als het gaat om het beoordelen van de milieu-impact. Maar hopelijk zien we dat de volgende keer.

Volledige testresultaten hier ->